Onze Planten

Vasteplanten

We hebben een flink assortiment vaste planten. We kweken ze deels zelf en deels nemen we stekken af bij collega-kwekers. Standaard potten wij op in potformaat p9, dat zijn de gebruikelijke vierkante potjes. Van een deel van het assortiment zijn ook groter uitgegroeide exemplaren beschikbaar. Voor mensen met minder geduld is dat handig. Planten in groter potformaat zijn overigens wel wat duurder in aanschaf. Het assortiment wisselt, de planten op de site proberen we zoveel mogelijk in huis te hebben, we werken de site daar geregeld op bij. Op de kwekerij hebben we vaak nieuwe soortjes of probeersels die nog beperkt beschikbaar zijn. In de nieuwe bezoektuin streven we er naar om zoveel mogelijk planten uit ons assortiment aan te planten. Dat geeft u een idee van hoe de plant zal uitgroeien. We streven naar jaarrond bloei, een bezoek aan de kwekerij is dus altijd de moeite waard.

Eenjarigen

Elk jaar weer zaaien wij onze eenjarigen in de koude kas. Dat is een enorme klus, maar we zijn er dol op! Het kiemen van het zaad is altijd weer een feestje. We hangen regelmatig boven de kweekbakken om te kijken of er al een zweem groen is te ontdekken. Afhankelijk van het weer zijn de planten vroeg of laat klaar voor de verkoop. Wanneer je de planten vroeg koopt is het altijd belangrijk om ze te beschermen tegen vorst en harde wind. Een goede vuistregel is dat eenjarigen na IJsheiligen geplant kunnen worden, dus na 15 mei. De kans op nachtvorst is dan geweken. Maar ja, wie kan zo lang wachten......

Eenjarigen kan je het beste kopen wanneer ze nog niet bloeien. Het is voor de planten goed om zich verder te ontwikkelen op de definitieve standplaats. Ze groeien dan krachtig uit en bloeien lang. Best moeilijk om je planten te kiezen van een plaatje en de ervaring leert dat kopers zich toch vaak laten verleiden door de bloemen. Daarom planten wij op de kwekerij ook veel eenjarigen aan in de borders. Zo kunt u inspiratie opdoen voor een volgend jaar. Ook streven wij naar zoveel mogelijk voorbeeldplanten, d.w.z. grote exemplaren in pot (voorgetrokken). Zodat u gemakkelijker kunt kiezen.

Tweejarigen

Wij hebben een leuk assortiment van onder meer Digitalis, Hesperis, Lunaria en Stokrozen. Wij zaaien deze planten op de kwekerij, maar eenmaal in de tuin zaaien ze zich over het algemeen gemakkelijk uit en komen dan op plekjes op waar je ze niet verwacht. De planten ontwikkelen het eerste jaar blad en pas in het tweede jaar zullen ze bloeien. Soms heb je het geluk dat ze het jaar daarna weer opkomen, dat wil met de muurbloem en de stokroos nog wel eens gebeuren. Op de kwekerij verkopen wij voornamelijk tweejarigen die in het jaar van aankoop zullen bloeien.

Kuipplanten

Tender perennials worden ze ook wel genoemd. Deze planten zijn niet (geheel) winterhard in ons klimaat en hebben dus bescherming tegen de vorst nodig. Er zijn er die het in de volle grond redden met een flinke dot stro of bladafval. Kuipplanten in een pot hebben vaak genoeg aan een afdak tegen de nattigheid, en een dekje (kerstgroen of bladafval) tegen de vorst. Onze ervaring is dat de meeste kuipplanten behoorlijk lang buiten kunnen staan. Pas als het echt gaat vriezen zet je ze even in de vorstvrije schuur. Na de vorstperiode lekker weer naar buiten. Maar let op; we hebben ook exemplaren die bij een temperatuur onder de 5 graden al het loodje leggen. Even navragen bij de aankoop kan teleurstellingen voorkomen.

Natuurlijk kost het gesjouw met kuipplanten wat moeite, maar die moeite wordt ruimschoots beloond met spectaculair bloeiende planten, die op het terras de show stelen. De bloei valt vaak tot ver in het najaar!

Grassen

De grassen zijn nog steeds in opkomst en terecht! Gras zorgt voor een rustpunt in gemengde borders en weeft de planten aan elkaar. Op de kwekerij combineren we grassen niet alleen met vaste planten maar ook met kuipplanten en eenjarigen. Zeker in het najaar laten de grassen zich van hun beste kant zien met hun verschillende bloeiwijzen die lang mooi blijven. Zelfs in de winter zorgen ze voor een prachtig silhouet in de tuin. Wij laten ze tot eind februari staan. Pas daarna worden ze gekortwiekt. Ook de kleine grasjes zijn waardevol in de borders of in pot, veel lagere grasjes zijn groenblijvend. Wij zijn er gek op en hebben een mooi assortiment.

Kruiden

Onmisbaar in veel gerechten, maar ook in de tuin zijn het smaakmakers. Kruiden voor in de thee, voor in salades en voor pittige stoofpotjes. En vaak zijn het prima vaste planten die jarenlang meegaan.

Bollen&Knollen

Zomerbloeiers

In het voorjaar verkopen wij een mooi assortiment zomerbloeiende bollen en knollen. Dahlia’s, crocosmia’s, gladiolen en meer van die langbloeiende beauty’s die de tuin kleurig houden tot de eerste vorst. De zomerbloeiende bollen en knollen zijn op de kwekerij verkrijgbaar vanaf het vroege voorjaar (maart) tot half mei. U kunt deze bollen en knollen planten zodra de nachtvorst is verdwenen. Later in het seizoen zijn de meeste soorten op de kwekerij kant-en-klaar opgepot te koop.

Voorjaarsbloeiers

Wij vinden ze onmisbaar in de tuin omdat ze het tuinseizoen met enkele maanden verlengen. In januari kunnen de sneeuwklokjes al bloeien. Akonieten, blauwe druifjes, crocus, narcis en tulp, ze vrolijken de tuin op en kunnen echt overal tussen! Op de kwekerij hebben wij vanaf maart bloeiende soorten “op de pot” staan.